Systematisch martelen neemt toe in Rwanda

Vrijdag 1 juni 2012

Rwanda: Systematisch martelen neemt toe

De afgelopen twee jaar worden systematisch mensen ontvoerd en verstopt in illegale gevangenissen, meestal gelegen in militaire kampementen. Daar worden ze gemarteld en slecht behandeld. De meeste mensen werden ontvoerd om familie, vrienden of buren te verraden. Dat zegt Amnesty International bij monde van Erwin van der Borght, de vertegenwoordiger in Afrika. Hij baseert zich in een interview met de BBC op de jaarlijkse rapportage van Amnesty die in mei werd gepubliceerd en rapporten van de VN.

Volgens de jaarlijkse rapportage is marteling een institutie geworden in Rwanda. Het is vooral de militaire inlichtingendienst die wreed optreedt. Amnesty international beschuldigt deze dienst van systematische martelingen in illegale gevangenissen, met name op de militaire bases Kami en Mukamira. Hier verblijven de mensen in hokken zonder licht en zijn ze verstoken van medische en juridische hulp. 

Volgens Amnesty international wordt er geslagen en geschopt, vaak terwijl mensen zijn vastgebonden zodat ze zich niet kunnen verweren. Ook krijgen mensen een plastic zak over hun hoofd, zodat ze bijna stikken en worden mensen urenlang in ongemakkelijke posities vastgebonden. Meest favoriete middel bij de militaire inlichtingendienst is echter het toedienen van elektrische schokken.

Het ontvoeren en martelen nam sterk toe in de aanloop naar de verkiezingen, augustus 2010. In ieder geval van 18 mensen staat vast dat ze werden ontvoerd en gemarteld. Volgens de vele getuigen waarop Amnesty haar rapport baseert verergert de situatie nog steeds.