Rwandese lente?

Maandag 14 mei 2012

RWANDA: Mutabazi Sadiki overleden

De straatverkoper die zichzelf vorige week in brand stak omdat soldaten hem hadden mishandeld en bestolen, is dit weekend overleden aan zijn brandwonden in het universiteitsziekenhuis van Kigali. (zie vrijdag 11 mei).

Vrijdag 11 mei 2012

Begin van de Rwandese lente?

Op Hi5, een soort Faceboek maar dan anders, had Mutabazi Sadiki twee vrienden en geen foto's. Drie dagen geleden stak Sadiki zichzelf in brand. Sadiki is een Rwandese wees die de kost voor zichzelf en zijn familie probeerde te verdienen door dingen op straat te verkopen. Volgens mijn bronnen stak hij zichzelf in brand nadat soldaten van het plaatselijke leger (Local Defense Force) hem lastig vielen, hem begonnen te schoppen en te slaan en zijn spullen en zijn geld, zo'n 300.000 Rwandese francs, afhandig maakte. Sadiki stak zichzelf in brand in Gisenyi, een stadje pal op de grens met Congo. Op vijf minuten afstand ligt Goma aan de andere kan van de grens. 

Doet u dit ergens aan denken? In december 2010 stak in Tunesie een straat verkoper zichzelf in brand omdat agenten zijn goederen in beslag namen. De jongeman kon niet meer voor zijn familie zorgen. Hij was zo wanhopig dat hij geen andere uitweg meer wist. Heel Tunesie ging de straat op. Het was het begin van de Arabische Lente.

Maar anders dan in Tunesie ben ik bang dat de Rwandezen niet en masse de straat opgaan. Niet en masse hun ongenoegen kenbaar maken op Facebook en Twitter. Al was het alleen al dat de meeste jongeren op het platteland wonen en nauwelijks toegang hebben tot internet. Rwanda mag zichzelf wel een ICT-land vinden, op het platteland zijn er echt geen internetcafe's.

Voor jongeren is dus de enige manier om met elkaar te communiceren de mobiele telefoon. Ik zou zeggen: gebruik die telefoon. Discussier met elkaar. SMS elkaar. Neem foto's, maak je verhaal en stuur het op als je toevallig bij een internet café komt. Het is wel zaak vaak van SIM-kaart te veranderen, want telefoons afluisteren  is in Rwanda de gewoonste zaak van de wereld.

Sadiki is overigens niet dood. Hij is inmiddels van het lokale ziekenhuis naar het Universiteitsziekenhuis in Kigali gebracht. Niet bekend is of Sadiki buiten levensgevaar verkeert.