Ingabire zonder eten na arrestatie boekhouder

Dinsdag 29 maart 2016

Ingabire zonder eten en drinken na ontvoering assistent-boekhouder

Via een -laffe anonieme- file op Google drive samen met de andere prijswinnaars tot ‘vijand van Rwanda’ verklaard.’ Ik moet er hartelijk om lachen. In het document worden zaken zodanig verdraaid dat een argeloze lezer die Rwanda niet kent, direct zal uitroepen: ‘Oh, wat een gemene mensen. En dat tegen een volk dat al zo heeft geleden.’ Want iedereen weet wel dat er heel veel mensen gruwelijk zijn vermoord ergens in de jaren negentig, al weet niet iedereen waar de Hutu’s en waar de Tutsi’s te plaatsen. Nederland zit vol met mensen die denken dat ‘ehhh de Hutsi’s toch slachtoffer waren?’ 

De herrie om de prijs die genoemd is naar Victoire Ingabire, geeft wel aan dat het regime in ieder geval deze belangrijk genoeg vindt om er herrie over te maken. Het zal te maken hebben met het magische jaar 2017 wanneer er weer presidentsverkiezingen zijn. Net als vorige keer in 2010, neemt in de aanloop, de repressie toe. Zeker ook naar Victoire Ingabire die meer en meer het internationale symbool van de Rwandese oppositie wordt. Het regime doet er alles aan om haar geest te breken.

Zo werd vorige week FDU’s assistent boekhouder Leonille Gasengayire gekidnapt. Zij brengt tegenwoordig elke dag het eten naar Ingabire die in gevangenis 1930 een straf van 15 jaar moet uitzitten, na een proces dat die naam niet verdient. Leonille was al op het terrein van de gevangenis, toen zij -volgens de partij van Ingabire FDU-Inkingi- werd aangesproken door mannen in burger en vervolgens in een auto werd geduwd.  Van Leonille is tot nu toe geen spoor. Sinds de kidnapping zit Ingabire zonder water en voedsel. Haar gezondheidstoestand laat niet toe dat ze gevangenisvoedsel eet; ook is ze bang voor vergiftiging.