Ingabire overgeplaatst

Maandag 4 april 2016

Ingabire houdt zich sterk

Het gaat naar verhouding goed met Victoire Ingabire nadat zij is overgeplaatst naar het algemene gedeelte van de vrouwengevangenis, aldus Boniface Twagirimana, de vice voorzitter van haar partij in Rwanda. Ingabire is sterk en krijgt nog steeds elke dag eten van buiten de gevangenis, al vreest Boniface dat dit elk moment kan zijn afgelopen.

Veel mensen, waaronder haar Nederlandse advocaat,  proberen op veel deuren te bonzen: Amnesty International, Human Rights Watch, de Nederlandse ambassade in Kigali, Tweede Kamerleden, het Europees Parlement. De roep om Ingabire vrij te laten wordt steeds sterker. 

Volgens Rwandakenner Filip Reijntjens heeft haar overplaatsing alles te maken met het beroep dat Ingabire instelde bij het Afrikaanse Hof wat betreft haar veroordeling van vijftien jaar. Een paar dagen voor de eerste zitting zou plaatsvinden, begin maart, trok Rwanda plotseling het kleed onder de zaak vandaan, door niet langer mee te willen doen. Rwanda is doodsbenauwd dat het niet wegkomt met de hele en halve onwaarheden die tijdens het ‘proces’ van Ingabire als bewijs werden gepresenteerd. Voor het oog van de hele internationale wereld met de billen bloot, is niet iets waar Kagame op zit te wachten, een jaar voor de presidentsverkiezingen. 

Inmiddels is de assistent-penningmeester weer vrij, maar is een goede vriendin van Ingabire sinds 27 maart verdwenen. Boniface denkt dat haar verdwijning te maken heeft met haar bijdragen aan het boek van Ingabire ‘Tussen vier muren’. 

 

Vrijdag 1 april 2016

Zeer verontrustende ontwikkelingen rondom Ingabire

Sinds 1994 is april een lastige maand voor de Rwandezen. Op de avond van 6 april werd het vliegtuig neergeschoten waarin de presidenten van Rwanda en Burundi zaten, plus nog wat andere VIP’s. Die avond begonnen de gruwelen die zouden leiden tot ongeveer een miljoen dode Rwandezen. Op 7 april herdenkt Rwanda nu elk jaar haar doden, een herdenking die overigens nog weken doorgaat.

Het lijkt er op dat het regime deze tijd heeft gekozen om het leven van oppositieleider Ingabire onmogelijk te maken, zo niet in gevaar te brengen. Gisteren werd ze overgebracht van haar zwaar beveiligde cel in de centrale gevangenis van Kigali, naar het algemene vrouwengedeelte. Daarmee komt haar leven rechtstreeks in gevaar. Niet alleen heeft Ingabire nu direct contact met gevangenen waardoor het makkelijker wordt om haar te laten mishandelen of een ‘ongeluk’ te laten krijgen, ook loopt Ingabire nu de kans om vergiftigd te worden. Haar doktersattest, afgegeven door een Nederlandse dokter, is ongeldig verklaard, waardoor zij nu geacht wordt het normale gevangenisvoedsel te eten. Ingabire heeft veel last van maag en darmen, maar is nog veel banger voor gif dat nu in haar maaltijd kan worden gestopt.

Leonille Gasengayire (zie dinsdag) is inmiddels weer vrij. Ze is zowel psychisch als fysiek, zwaar onder druk gezet om de partij van Ingabire, en dus Ingabire, te verlaten.

De FDU vreest dat haar overplaatsing de opmaat is voor een transfer naar de binnenlanden van Rwanda. Daar is zij volstrekt geïsoleerd van haar achterban.