Boniface gearresteerd

Dinsdag 8 december

Afgelopen maandag kreeg ik een verontrustend telefoontje: Boniface Twagirimana is gearresteerd. Boniface is de eerste secretaris van de FDU, de partij van Ingabire, en verantwoordelijk voor haar dagelijkse maaltijden. 

Zoals gebruikelijk probeert een mens dan bevestiging te krijgen en meer informatie. Dat viel dit keer niet mee; meestal is het Boniface die de informatie geeft als er weer eens iemand van de partij is gearresteerd. Uiteindelijk kwam er aan het einde van de dag weer een telefoontje: Boniface is vrij!

Wat is er gebeurd? Volgens Boniface was hij gisterochtend op straat om een fles water te kopen, toen hij werd aangehouden door vier met pistolen bewapende mensen in burger. Ze stapten uit een gewone personenauto. Boniface: 'Ze wilden me ontvoeren, daarvan ben ik zeker.' Boniface werd gered door omstanders die een cordon om hem vormden. Wat of er met hem aan de hand was vroegen ze de vier mannen in burger. Die vertelden dat Boniface een dief was. Dan moet hij naar het politiebureau, vonden de omstanders en in optocht werd hij begeleid naar het dichtstbijzijnde bureau. De vier mannen in burger hadden er duidelijk geen zin in.

De omstanders bleven buiten het politiebureau wachten. Net zo lang totdat Boniface wel vrijgelaten moest worden; hij had immers niets gestolen; de vier mannen in  burger konden de politie geen enkel bewijs leveren. Boniface: 'Kagame wil mij dood hebben. Onze partij is een groot struikelblok op zijn weg naar een derde termijn als president. De kidnappers vertelden dat ik een groot probleem was voor de macht. Het besluit over mijn dood is al gevallen; het enige dat nu nog rest is mijn executie. Kagame is woedend.'

Of Boniface echt zo makkelijk uit de weg kan worden geruimd, valt te bezien. Hij staat in de internationale schijnwerpers. Maar een arrestatie en een jarenlang verblijf in een cel behoort absoluut tot de mogelijkheden. 

Boniface is de omstanders dankbaar die hem hebben gered. Het is een bijzondere daad: het gebeurt maar heel zelden dat mensen op straat de moed hebben zich tegen het regime te keren.