Verkiezingen 4 augustus 2017

Maandag 10 juli 2017

Rwanda is kapotgebeukt

Over een maand, op 4 augustus, zijn er in Rwanda presidentsverkiezingen. Amnesty International slaat de spijker op de kop als het waarschuwt ‘dat de sfeer van verkiezingen het resultaat is van jarenlange repressie.’

‘De moorden en verdwijningen in 2017 moeten gezien worden in de context van veel jaren waarin hetzelfde gebeurde’, aldus Amnesty. Journalisten, hulporganisaties en politici zijn het doelwit. Zo mocht de familie van Jean Damascene zijn dode lichaam meenemen uit een ziekenhuis, nadat hij een paar dagen was vermist. Jean Damascene was lid van de partij van Victoire Ingabire, de FDU. Volgens deze partij werd hij vermoord omdat hij fel tegenstander was van de landbouwplanning: iedere boer krijgt te horen wat hij moet verbouwen. 

Diane Rwigara wil graag meedoen met de verkiezingen, maar heeft nog steeds geen officieel toestemming. Toen zij aankondigde mee te willen doen, verschenen er prompt naaktfoto’s van haar op internet. En net als een andere politicus die mee wil dingen naar het presidentschap, Philippe Mpayimana heeft zij te maken met bedreigingen en intimidatie.

Inmiddels is de definitieve kandidatenlijst bekend gemaakt door NEC, de commissie die de verkiezingen organiseert. Daaruit blijkt Philippe Mpayimana de lijst heeft gehaald, maar dat Diane niet is toegelaten. Ze zou hebben samengespannen met een medewerker van NEC om vervalste handtekeningen binnen te halen. 

Ook Frank Habineza van de Groenen staat op de lijst. Bij de vorige verkiezingen werd zijn vice-voorzitter letterlijk een kopje kleiner gemaakt. Habineza vluchtte daarop doodsbang naar het buitenland. Ik heb Frank meerdere malen ontmoet, in Rwanda én in Nederland. Ik ben heel benieuwd welke functie hij na de verkiezingen gaat bekleden. 

Er zijn nu dus drie kandidaten. Erg spannend zullen de verkiezingen niet worden voor de huidige president Paul Kagame. Waar de vorige keer in 2010 nog veel onrust was te bespeuren, nu is het land kapotgebeukt door de lange arm, met de ijzeren vuist van Paul Kagame. Het is angstwekkend stil in Kigali.