Rwanda laaiend over VN-rapport

Photo

Een kat in het nauw maakt rare sprongen. Volgens een woedend Rwanda is voormalig secrtetaris generaal Kofi Annan het kwade genius achter het uitgelekte VN-rapport dat vernietigend is voor Kagame en zijn RPF. Anan was secretaris generaal tijdens de genocide in 1994.  'Hij faalde toentertijd. Ik ben niet verbaasd dat hij zo zijn treurige staat van dienst probeert te maskeren', zo meldde de minister van Buitenlandse Zaken gisteren tijdens een persconferentie. '

In meer dan 1500 documenten en 1250 getuigenverklaringen schetst het VN-rapport een beeld van massale moord, verkrachting en plundering tussen 1993 en 2003. Het bijna 600 pagina’s tellende rapport is vernietigend voor de begin augustus herkozen president Paul Kagame. Zijn RPF (Rwandees Patriottisch Front) wordt in bedekte termen van genocide beschuldigd. De samenstellers vinden zich niet bevoegd dat vast te stellen, dat moeten rechters doen. Tussen 1996 en 1998 zou er sprake zijn geweest van het systematisch uitmoorden van Hutu’s. Kagame die een groot deel van zijn imago, internationale steun en macht baseert op zijn rigide ‘anti-genocide’ beleid wordt er nu dus zelf van beschuldigd genocide te hebben bedreven. Nederland, tot nu toe een van de grote donoren van Rwanda, betaalde mee aan dit VN-rapport dat Kagame nu te boek stelt als genocidair. Overigens gaat het om een concept; de definitieve versie moet nog worden vastgesteld. 

Rwanda is laaiend en beschuldigt de genocidairs van manipulatie. Ze dreigen hun troepen terug te trekken uit Darfur, Sudan, waar ze een belangrijk onderdeel vormen van de VN-vredesmacht. 'Het is woord is nu aan de VN, zo was gisteren op een persconferentie te horen. 'Als zij publiceren, trekken wij onze troepen terug. Ze zijn standby', aldus de minister van Buitenlandse Zaken Louise Mushikiwabo. 

Frank Habineza, van de Groene parij, stuurde gisteren een merkwaardige verklaring rond. Hij meldde dat het ging om incidenten, waarbij burgers per ongeluk werden gedood. Habineza maakte destijds deel uit van de RPF. Dat hij zo'n positie inneemt, geeft nog maar eens aan, hoe complex de situatie is in Rwanda.

De UDF van Victoire en de Groenen kwamen gisteren overigens wel met een gezamenlijke verklaring:ze pleiten voor een nationale overgangsregering van eenheid en een eigen onderzoek. Dat eigen onderzoek begrijp ik niet: voor het VN-rapport werden 1250 getuigen ondervraagd en 1500 documenten geraadpleegd. Dat doe je niet even met een eigen onderzoekje over.