Rwanda en WikiLeaks

Dinsdag 30 november 

Het Grote Merengebied komt ook voor in de gister gepubliceerde documenten van Wikileaks. Het blijkt dat de Amerikanen van hun ambassade en hun contacten uiterst gedetailleerde informatie vragen over onder meer de rebellen en hun activiteiten. Het ging zelfs zo ver dat er biometrische gegevens zoals DNA en irisscan gevraagd werd van de belangrijkste leiders van de regio. Het tien-pagina's tellend document uit 2009 was geclasseerd als staatsgeheim en mocht niet gezien worden door buitenlandse ogen (noforn, no foreigners). 

Van mensen gelieerd aan het Grote Merengebied werden telefoonnummers verzameld, emailadressen, creditcardgegevens en agenda's. Van de leiders in het gebied ging de informatieverzameling nog veel verder: niet alleen hun gezondheidstoestand en hun mening over de VS werd in kaart gebracht, ook DNA en een irisscan werd gevraagd.

Uit het document blijkt dat Rwanda de Amerikanen ruimhartig van informatie voorziet. Toch wil de VS ook van het land zelf veel informatie:  over de mensenrechten, de mogelijke bemoeienis van de RPF, de regeringspartij van de president met aanslagen en de invloed van de ethnische groepen en vluchtelingen op de binnenlandse politiek. Ook willen de VS precies weten hoeveel soldaten het leger van Rwanda telt, waar hun bases zijn, welk materieel ze hebben, wat ze doen.

Ook over de activiteiten van onder meer China wil de VS veel weten, met name als het gaat om de grondstoffen. Maar de VS wil sowieso graag alles weten over de grondstoffen: hoeveelheden, vindplaatsen, exporteurs. Opmerkelijk is ook dat de VS graag willen horen hoe er in het gebied gedacht wordt over genetisch gemanipuleerd voedsel.

Vandaag een dagje toeren met mensenrechtenactivist Sylvestre Bwira. Vanochtend is hij zeer welkom bij Amnesty International in Amsterdam en vanmiddag wordt hij in Den Haag ontvangen door mensen van Cordaid, Justitiae et Pax en Mensen met een Missie in Den Haag. Vanavond houdt hij open huis in Nieuwspoort.