Rudasingwa klapt uit de Kagame-school

12 mei 2011

In een openhartig interview met een Amerikaans radiostation vertelt voormalig chefstaf Theogene Rudasingwa over zijn dubbelleven als Rwandese vertrouweling van Kagame. Rdusingwa vocht nog zij aan zij met Kagame eind jaren tachting en begin jaren negentig. Onlangs werd hij veroordeelt tot 24 jaar gevangenisstraf. Rudasingwa woont tegenwoordig in de VS. Hij is mede-oprichter van een nieuwe politieke partij RNC, Rwanda National Congress afgelopen december.

Rudasingwa vertelt dat hij Rwanda ontvluchtte omdat hij niet langer een dubbelleven wilde leiden. Als een van de topfunctionarissern in Rwanda moest hij liegen over bijvoorbeeld de aanwezigheid van troepen in Congo. "Ik was toen ambassadeur in de VS. Natuurlijk geloofden ze me niet. Maar dan zeiden we altijd: waar waren jullie in 1994. Wie zijn jullie om kritiek op ons te hebben?" Dezelfde reactie werd gegeven als Amnesty International of Human Rights Watch weer eens met een kritisch rapport naar buiten kwam. 

De voormalige hoge officier in het regeringsleger wordt genoemd in het VN-mappingrapport waarin het Rwandese leger en Kagame beschuldigd worden van genocide in Oost-Congo eind jaren negentig. Toch is hij niet bang dat hij zich voor een tribunaal moet verantwoorden: "Ik was toen niet in Congo, maar was ambassadeur in de VS. Toch vind ik dat deze gruwelijkheden onze gezamenlijke verantwoordelijkheid zijn. Ik ben daarom bereid om op alle vragen antwoord te geven." Volgens Rudasingwa was het algemeen binnen de RPF bekend wat er zich allemaal in het land en in Oost-Congo afspeelde. 

Dat Rudasingwa nu veroordeelt is, past in een patroon, zegt hij. "Zodra een Hutu kritiek heeft op het regime, dan wordt hij door Kagame weggezet als genocidair, divisionist of terrorist. Kijk naar de voormalig manager van Hotel Rwanda en naar oppositieleider Victoire Ingabire." Rudasingwa wijst ook naar de toenemende verdeeldheid binnen leger en RPF: "Kagame keert zich nu niet alleen meer tegen de kritische Hutu's, iedereen die kritiek op hem heeft beschouwt hij als zijn vijand. Kagame is machtscorrupt. Zijn 'gut-instinct is om te doden."

Rudasingwa beschuldigt Kagame van grootschalige corruptie: "Hij gebruikt staatsgelden voor zichzelf. Neem de twee privé-vliegtuigen. Die zijn vanuit de staatskas betaald." 

Volgens Rudasingwa zijn er twee toekomstscenario's mogelijk. Als het Rwandese volk niets doet, als de internationale gemeenschap stil blijft, dan stevent het land volgens hem af op een nieuwe burgeroorlog. Het tweede toekomstscenario is een stuk positiever: daarin moeten alle Rwandezen samenwerken aan de democratie.