Knapen in Congo en Rwanda

Donderdag 17 februari 2011

Blijkbaar heeft staatssecretaris Ben Knapen gisteren tijd gezien om te praten met de mensen van FDU-Inkingi, de partij van Victoire Ingabire. Een kort bericht op facebook van de interim vice-voorzitter Boniface Twagirimana vertelt dat er vooral gesproken is over het proces van oppositieleider Ingabire. Natuurlijk kwamen ook de politieke ruimte, de persvrijheid en het justitiele systeem in Rwanda ter sprake. 


Ook vandaag is Knapen de opening van de New Times

 Onze ambassadeur Frans Makken vergezelde gister de staatssecretaris langs voorbeeldprojecten mede gefinancierd door Nederland. Rwanda buit het bezoek van de staatssecretaris  publicitair optimaal uit. Nederland krijgt duizendmaal dank voor geld en steun voor prachtprojecten; Rwanda kan laten zien hoe gedisciplineerd projecten kunnen worden uitgevoerd in een prachtig toeristische omgeving.  Geen kwaad woord over en weer. Ik zou graag willen weten wat iedereen echt denkt. Knapen zal vooral moe zijn, vermoed ik, na vier dagen rondracen langs projecten in Congo en Rwanda. Lees hier meer over Ben Knapen in Rwanda en Congo.

In een ander artikel in de New Times prijst Knapen de vooruitgang van het justitiele systeem. We weten dat de NT alles wat Rwanda pijn kan doen, uit de kolommen laat, dus ik ga er vooralsnog van uit dat we deze loftuitingen met een korrel zout moeten nemen. Zeker als Knapen ook heeft gesproken met de UDF over de gevangenschap en proces van Ingabire. In Rwanda is het justiteel systeem beslist opgeschoten met politieke gevangenen als ingabire en Ntaganda en journalisten die voor 7 en 17 jaar achter de tralies verdwijnen! En wij maar geld geven voor moderne gevangenen en de training van rechters.

Tja, en dan is er nog het uitleveringsverdrag. Rwanda zou graag zien dat Nederland als eerste van de EU met zo'n verdrag komen. Goed voorbeeld voor alle andere landen. Knapen is voorzichtig, hij meldt dat Nederland er aan werkt, maar dat het tijd kost om de ingewikkelde materie zorgvuldig af te handelen. Volgens de New Times was Knapen persoonlijk onder de indruk, maar worden de grote beslissingen natuurlijk door de Nederlandse regering genomen. Maar Knapen zou beslist de blijde boodschap overbrengen. Ik hou mijn hart vast.

Woensdag 16 februari 2011

Het was niet zeker of staatssecretaris Ben Knapen de Rwandese president zou spreken tijdens zijn 2-daags bezoek aan het Afrikaanse land, maar het is gelukt. Gisteren was er een openhartig gesprek, zo meldde de staatssecretaris. Hij stelde onder meer het proces van oppositieleider Victoire Ingabire aan de orde. Volgens Knapen verwees Kagame naar de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht. Die moet zorgen dat het proces eerlijk verloopt. Juist vanwege de onafhankelijkheid kon Knapen niet teveel ingaan op de details van het proces, zo vertelde hij aan de Telegraaf. Ook het feit dat Ingabire niet de Nederlandse nationaliteit heeft, beperkt de mogelijkheden van Nederland om voor haar belangen op te komen. 


Naast het proces van Victoire waren ook het gebrek aan politieke ruimte en de persvrijheid onderwerp van gesprek. Volgens Knapen nam Kagame zijn woorden serieus. Hoe serieus we de woorden van de president moeten nemen, is weer een ander verhaal. Kijk naar de straf die PS-leider Bernard Ntaganda onlangs kreeg opgelegd. Zijn gevangenschap wordt als politiek gemotiveerd bestempeld en sterk veroordeeld door Human Rights watch en Amnesty International.


Natuurlijk in his masters voice The New Times geen woord over Ingabire, persvrijheid en politieke ruimte. Ben Knapen feliciteert de president op de voorpagina met de economische groei en de bestrijding van de corruptie. Ook kwam de uitlevering van genocidairs ter sprake. Afgelopen juni ondertekenden Rwanda en Nederland daartoe een intentieverklaring. "Wij werken er nog aan een definitief uitleveringsverdrag" zei een prudente Knapen. Volgens de krant vindt Knapen het bemoedigend dat er een publiek debat gaande is en er wordt gewerkt aan nieuwe wetgeving wat betreft genocide. 


Kagame zal wellicht niet helemaal met zijn hoofd bij het gesprek met de staatssecretaris zijn geweest. Hij werd geconfronteerd met foto's van zijn minister van cultuur, Joseph Habineza. Daarop is te zien hoe de minister zich een avondje vermaakt met een vijftal jonge vrouwen. Allemaal niet echt schokkend, maar schokkend genoeg voor Kagame. Hij kan een minister die het op zijn Berlusconisch niet zo nauw neemt met de huwelijksplicht er op dit moment niet bij hebben. Volgens Jambonews is de minister inmiddels ontslagen. De New Times bevestigt dat de minister gister ontslag heeft genomen vanwege de foto's.


Zondag en maandag was staatssecretaris Knapen in Congo. Hij sprak onder meer met de minister van Buitenlandse Zaken over de presidentsverkiezingen op 27 november. Knapen wil dat de waarnemers van de EU meer dan een maand van te voren aan het werk kunnen. Bij een bijzondere missie is dit gewoonlijk een maand, bij een normale missie enkele dagen. De minister van Buitenlandse Zaken beloofde eerlijke en transparante verkiezingen. Mensenrechtenactivist Sylvestre Bwira moest erg lachen om deze belofte. Hij weet wat die belofte inhoudt. Hij krijgt dagelijks mails van collega's die worden bedreigd en wie het werken onmogelijk wordt gemaakt. Het hele systeem is er op gericht de regeringspartij zoveel mogelijk te bevoordelen. Hij denkt overigens dat er helemaal geen verkiezingen komen. Aan een aantal administratieve voorwaarden is volgens hem nog niet voldaan.