Investeringsfeestje Rwanda in Wassenaar verpest

Donderdag 22 september 2011

Wat de Rwandese oppositiepartij PS Imberakuri (socialistische partij) al vreesde, gebeurt nu ook. De politie beschuldigt Eric Nshimyumuremyi van het in bezit hebben van een pistool. Vorige week werd dit kaderlid van de PSI neergeschoten toen hij terugliep van het proces van Ingabire. Hij ligt in het ziekenhuis, zijn toestand is stabiel. 

Volgens politie-woordvoerder Theos Badege hadden omstanders de politie gewaarschuwd omdat ze Nshimyumuremy met een koffertje hadden zien lopen. Ze waren bang dat daar wapens in zaten. Toen de politie kwam, Nshimyumuremy wilden fouilleren en het koffertje probeerde in te zien, verzette Nshimyumuremy zich, waarbij het pistool dat hij bij zich droeg, af ging. Lees hier verder.

Proces Ingabire

Gisteren kwamen twee beklaagden aan het woord. Noel Habiyaremye staat terecht omdat hij lid zou zijn geweest van een illegale gewapende organisatie en omdat hij de staatsveiligheid in heeft gebracht door het oprichten van een terroristische groepering.  Hij bekende schuld op beide punten. Overigens bleek uit het verhoor dat hij Ingabire helemaal niet kende. Hij heeft ook nooit contact met haar gehad. Hij zou met financiële hulp van Paul Rusesabagina (voormalig manager Hotel Rwanda) een gewapende groep willen vormen. Hij rekruteerde onder ontevreden, jonge leden van de Hutu-rebellen (FDLR) in Oost-Congo. Hij zou in actie komen als de politieke missie van Paul Rusesabagina niet zou slagen. Rusesabagina probeerde de internationale gemeenschap druk uit te laten oefenen op Kagame, opdat Kagame een dialoog zou beginnen met de oppositie. 

Jean Marie Vianey Karuta staat terecht omdat hij lid zou zijn van een terroristische groepering, samenzwering tegen de staat door oorlog en terrorisme en het oprichten van een gewapende militaire beweging met het doel Rwanda aan te vallen. Ook Karuta bekende op alle punten schuld. Hij vertelde eigenlijk alleen maar de orders te hebben opgevolgd van zijn commandanten, met name van Vital Uwumuremyi. Ook hij zou meegedaan hebben uit onvrede met de activiteiten van de FDLR. Uit zijn relaas blijkt dat hij eigenlijk maar een klein radartje was dat bevelen opvolgde. Hij werd nauwelijks op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen. Hij heeft Ingabire slechts een keer een paar minuten gezien. Haar nooit gesproken. Zijn verhoor gaat vandaag verder.