LId oppositieparij PSI neergeschoten

Donderdag 22 september 2011

Wat oppositiepartij PS Imberakuri (socialistische partij) al vreesde, gebeurt nu ook. De politie beschuldigt Eric Nshimyumuremyi van het in bezit hebben van een pistool. Vorige week werd dit kaderlid van de PSI neergeschoten toen hij terugliep van het proces van Ingabire. Hij ligt in het ziekenhuis, zijn toestand is stabiel. 

Volgens politie-woordvoerder Theos Badege hadden omstanders de politie gewaarschuwd omdat ze Nshimyumuremy met een koffertje hadden zien lopen. Ze waren bang dat daar wapens in zaten. Toen de politie kwam, Nshimyumuremy wilden fouilleren en het koffertje probeerde in te zien, verzette Nshimyumuremy zich, waarbij het pistool dat hij bij zich droeg, af ging. 

Natuurlijk. We zien iemand met een koffertje lopen en denken direct: Oh god, daar loopt iemand met wapens. Wat een ongelofelijk kletsverhaal. 

Volgens de vice-voorzitter van de PSI heeft Nshimyumuremy nooit een wapen bezeten, zo staat te lezen in de in Rwanda verboden krant Umuvugizi. Het pistool dat bij Nshimyumuremy werd gevonden is het pistool van de mannen die op hem schoten, volgens de PSI mensen van de Veiligheidsdienst. Ook heeft Nshimyumuremy zich niet verzet, maar werd hij door mannen op een motor aangesproken. Toen hij zich naar hen omdraaide werd hij in de borst geschoten. 

De vicepresident van de PSI is er van overtuigd dat Nshimyumuremy werd neergeschoten om politieke redenen. Dat dit een signaal is naar de oppositiepartijen in Rwanda.

Maandag 19 september

Afgelopen donderdag is een lid van de Rwandese socialistische partij PS Imberakuri neergeschoten. Eric Nshimyumuremyi liep terug van het hooggerechtshof waar hij het proces van Victoire had bijgewoond,  toen er op hem werd geschoten. Hij werd getroffen door vier kogels. Nshimyumuremyi ligt in het ziekenhuis. Hoe zijn toestand precies is, is niet bekend. Hij wordt bewaakt door mensen van de Rwandese recherche. 

De socialistische partij zit in de oppositie, net als de partij van Victoire Ingabire. Partijleider Bernard Ntaganda werd vorig jaar juni gearresteerd en is inmiddels veroordeeld tot vier jaar gevangenis. Hij werd schuldig bevonden aan divisionisme en genocidaiere ideologie.

Volgens Jambonews zag Nshimyumuremyi plots een motor op hem afkomen. Ooggetuigen zouden hebben gezegd dat het agenten in burger waren, die de schoten losten. Volgens politiewoordvoerder Théos Badege waren het mensen van de veiligheidsdienst die schoten omdat Nshimyumuremyi hen zou bedreigen. Hij zou wapens en een geldkoffertje bij zich hebben. De PSI is bang dat een en ander in scene is gezet om Nshimyumuremyi te kunnen aanklagen voor terrorisme. Ook vindt de PSI dat dit een nieuwe manier is om de oppositie onder druk te zetten.

Vandaag gaat het proces tegen oppositieleider Victoire Ingabire verder. Tot nu toe was uitsluitend het Openbaar Ministerie aan het woord. Kijken of er vandaag ruimte komt voor de verdediging.