Hutjespolitiek

Dinsdag 28 februari 2012

Dakloos door Masterplan Kigali

Het moet wat zijn als zelfs de burgemeester van Kigali het te gortig vindt en protesteert. Maar dat is precies wat er dit weekend gebeurde naar aanleiding van een bijeenkomst met huiseigenaren in de wijk Kimicanga, in Kigali. Daar moeten  673 huizen worden gesloopt in het kader van het grote masterplan. Er worden flats gebouwd. De 492 huiseigenaren kregen een maand geleden hun eerste compensatie. Met dat dat bedrag konden ze op zoek naar nieuwe woonruimte; officieel hebben ze daar drie maanden de tijd voor. Dit weekend echter kregen de huiseigenaren plots te horen dat alle huizen over twee weken leeg moeten zijn, omdat dan de sloop begint. 

De consternatie in de wijk is groot. Want lang niet alle huiseigenaren wonen in hun eigen huis. Veel huizen worden verhuurd. En veel huurders hebben nooit van hun huiseigenaar te horen gekregen dat ze weg moeten. Laat staan dat ze over twee weken weg moeten zijn. Veel huiseigenaren zullen er de komende dagen alles aan doen om hun huurders weg te krijgen, anders gaat het laatste deel van de compensatie hun neus voorbij. 

De burgemeester van Kigali. Fidele Ndayisaba, vindt dat dit alles tegen de wet indruist, die geeft immers een termijn van drie maanden. Hij protesteerde bij de Rwanda Housing Authority (RHA). 

Rwanda gaat over het algemeen makkelijk om met huiseigenaren en huurders. Regelmatig worden in Kigali huizen gesloopt zonder dat de huurders of eigenaren de tijd hebben om iets anders te zoeken. Het komt zelfs voor dat mensen 's avonds van hun werk terugkomen om te ontdekken dat er niks meer van hun huis over is. Dit alles in het kader van het masterplan van Kigali. Dit moet er voor zorgen dat de Rwandese hoofdstad een supermoderne stad wordt.

De rigoureuze aanpak is niet beperkt tot Kigali overigens. Zo besloot president Paul Kagame een paar jaar geleden dat strooien daken lelijk waren en een teken van armoe en dus werden alle huizen met strooien daken gesloopt. Vaak zonder dat de bewoners andere huisvesting hadden. 

   29 december

Gisteren werd een katholiek priester van de parochie Karenge (Oost-Rwanda) gearresteerd die zich keerde tegen het vernietigen van hutten met strooien daken en de gezinsplanning. Volgens de New Times werd de priester al een poosje in de gaten gehouden vanwege zijn 'verstorende activiteiten'.Rwanda: 

Kagame wil af van de strooien hutjes in zijn land en voert daartegen een stevige politiek. Hij roept alle lokale chefs op ze zoveel mogelijk af te breken. Hij vindt ze een smet in dorp en stad. En dus worden ze overal in het land weggevaagd, vaak zonder dat de bewoners worden gewaarschuwd. Die blijken van de ene op de andere dag dakloos. Het is dus voorstelbaar dat een priester tegen deze politiek in het geweer komt: hij weigerde de communie aan mensen die de hutten vernietigen. Volgens Pravda New Times waarschuwt de priester ook voor de bij-effecten van injecties. Wat de krant daarmee precies bedoelt, is niet helder. Worden er injecties gegeven als anti-conceptie? Algemeen bekend is dat de katholieke kerk geen voorstander is van anti-conceptie. Pas heel recent gaf de paus toestemming condooms te gebruiken in de strijd tegen HIV-aids.