4 hoge militairen gearresteerd


Vrijdag 20 januari 2012

RWANDA -Afgelopen dinsdag werden vier hoge officieren onder huisarrest geplaatst. Ze zouden zich volgens het Rwandese ministerie van Defensie schuldig hebben gemaakt aan illegale grondstoffenhandel vanuit Congo. Het gaat om Lt. Gen. Fred Ibingira, Brig. Gen. Richard Rutatina, Brig. Gen. Wilson Gumisiriza, and Col. Dan Munyuza. Het zijn ‘grote vissen’ uit de RPF-vijver, afkomstig uit de inlichtingendienst. Rutinata was tot zijn arrestatie hoofd van de Militaire Inlichtingendienst, Gumisiriza was hoofd van de Buitenlandse inlichtingendienst.

Het is uiterst opmerkelijk dat vier hoge militairen worden gearresteerd. Niet verwonderlijk dat allerlei geruchten de ronde doen, inclusief natuurlijk dat de vier plannen voor een staatsgreep zouden hebben.

Tegen drie van de loopt een arrestatiebevel, uitgevaardigd in 2008 door een Spaanse rechter wegens genocide, oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid.

Dan Munyuza wordt onder meer beschuldigd van massamoorden op Hutu-vluchtelingen en bewoners van Oost-Congo.

Fred Ibingira wordt beschuldigd van massamoord in 1994 (Bugesera, Mayaga, Butare) en 1995 (Kibeho, 22 april).

Wilson Gumisiriza wordt ervan beschuldigd priesters en een jongen van 8 jaar te hebben neergeschoten in Gakurazo, 5 juni 1994.