Maandag 28 september
Hoe komen de straten van Kigali zo schoon?
Het zijn niet alleen de schoonmakers en tuinlieden die dagelijks de straten Kigali blinkend netjes houden. Ook de politie zorgt ervoor dat de straten er onberispelijk bijliggen. De daklozen, sekswerkers en straatverkopers die van de straten een rommeltje maken, worden namelijk opgeborgen in een zogeheten heropvoedings-noodopvang. Opgeruimd staat netjes.
Dit staat te lezen in een rapport van Human Rights Watch: ‘Why not call this place a prison’.
Kwa Kabuga heet de plek waar zo’n achthonderd mensen gevangen zitten zonder dat ze ook maar van iets zijn beschuldigd, zonder dat ze voor de rechter moeten verschijnen. Ze zijn dus volledig overgeleverd aan de willekeur van degenen die ze gevangen houden. Dit is tegen de Rwandese wetten. Volgens de minister van Justitie gaat het hier echter niet om een gevangenis, maar om een noodopvang. Vanuit dit transitiecentrum worden de mensen overgeplaatst naar heropvoedingsinstituten, aldus de minister.
HRW interviewde 57 oud-gevangenen en zij schetsen een beeld van een oord waar het slaan van gevangenen tot de orde van de dag behoort, waar onvoldoende water en eten is, waar hygiene ver te zoeken is. Soms zitten wel vierhonderd mensen bij elkaar in een enkele ruimte. Veel van de geinterviewden kwamen meerdere malen in Kwa Kabuga terecht; iedereen zat er zonder ook maar van iets beschuldigd te zijn, laat staan dat er sprake was van een proces. Wie eruit wil, betaalt de bewakers. Het is de gemakkelijkste manier om de gevangenis te verlaten, ga niet langs start, ontvang geen 200 euro.
Tot 2014 werden hier ook de straatkinderen opgeborgen, maar dat mag niet langer. Vraag is waar de straatkinderen nu terechtkomen. In 2010 was er sprake van een eilandje in het kivumeer waar deze kinderen werden opgesloten. Samen met daklozen en andere straatrommel.