Hoe hard groeit Rwanda's economie echt?

Maandag 15 augustus

De koffieproductie in Rwanda daalde het eerste half jaar dramatisch met meer dan een derde (36,7 procent). Dit blijkt uit cijfers van Claver Gatete, directeur van de Centrale Bank van Rwanda. Hogere prijzen compenseerden de productiedaling enigszins: de totale waarde van de productie daalde met 11,5 procent. 

Met thee gaat het wat beter: daarvan daalde de productie maar met 3 procent. Volgens Umuvigizi, de verbannen overheids-kritische krant, is die daling te wijten aan de vrouw van de president: Jeannette Kagame. Zij heeft, samen met haar broer, tegenwoordig de complete theesector in handen.

Volgens de Centrale Bank worden de verliezen van de koffie- en theesector volledig gecompenseerd door de inkomsten vanuit de mijnbouw. Die productie steeg met 5,4 procent met een waarde van zo'n 72,5 miljoen dollar. Hoe kan dat, zo vraagt Umuvugizi zich af, want Rwanda zelf bezit nauwelijks mijnen van belang. de krant concludeert dat het moet gaan om gestolen grondstoffen uit Congo (DRC). 

Ook op andere vlakken gaat het niet goed met de economie van Rwanda. De suikerprijzen rezen de pan uit. Zodanig, dat de overheid een maximumprijs moest vaststellen, anders werd de suiker voor de gewone Rwandees onbetaalbaar. Rwanda importeert ongeveer driekwart van al haar suiker uit omringende landen. Daar stijgen de prijzen nog steeds. 

Zelfs in de ICT-sector zijn de gevolgen van de haperende economie merkbaar. De aanleg van glasvezelkabel wordt niet doorgezet. Volgens de staatskrant New Times is dat omdat er op het platteland niet veel mensen wonen die een computer en een smartphone kunnen betalen. Helemaal goed New Times! En hoe komt dat? Juist. Omdat de overheid het platteland volledig aan haar lot overlaat. Het geld dat er is, wordt besteed in Kigali.