Boze aandeelhouders in Rwanda

Dinsdag 16 oktober 2012

Boze aandeelhouders in Rwanda

De Rwandese Banque Populaire moet het sinds vorige week plots zonder de Hollandse topman Herman Klaassen doen. Het lijkt erop dat ongeduldige aandeelhouders verantwoordelijk zijn voor zijn onverwachte vertrek en dat van zijn Rwandese adjunct. De aandeelhouders hebben al sinds 2008 geen dividend uitgekeerd gekregen. Dat was het jaar waarop Rabobank een minderheidsaandeel kreeg in de bank van 35 procent. In de jaren ervoor was Rabobank bezig om een cooperatie van boerenleenbanken om te vormen tot een winstgevende commerciele bank: Banque Populaire du Rwanda.

Dat lukte, want de afgelopen jaren maakte de bank winst, vorig jaar zo’n 2,1 miljoen euro. Volgens Klaassen werd de winst weer in de bank gestopt, onder meer in verdere automatisering. In Kigali wordt op dit moment een nieuw hoofdkantoor gebouwd. Dat nu lijken de aandeelhouders niet langer te pikken. Ze willen ook een stukje van de kluif.  Klaassen startte twee jaar geleden bij de bank. Hij is een ervaren financieel specialist.

Wat er precies aan de hand is, is niet bekend. De bank en de voormalige topman houden hun kaken stevig op elkaar. Een beloofde persconferentie werd uitgesteld en heeft nog steeds niet plaatsgevonden. Geruchten gaan dat de bank met een balanstotaal van 200 miljoen euro, 191 vestigingen, 1600 medewerkers en 1.3 miljoen klanten, minder winst maakt dan eigenlijk zou moeten.

De bank was al eerder negatief in het nieuws. In februari 2010 stapte de voltallige raad van commissarissen op. Dat gebeurde na de arrestatie van een van de bankmanagers Dieudonné Murekezi die beschuldigd werd van fraude. Ook zou hij een andere manager, Nadine Mutabaruka, gedekt hebben die illegaal leningen aan familieleden verstrekte.

Het kan overigens geen kwaad meer banken in Kigali eens flink te onderzoeken. Mij bereiken verhalen over corruptie waarvan onder meer een Belgisch zakenman zo zeer de dupe werd, dat hij nu dakloos en berooid door Belgische dreven dwaalt. Daarover zeker meer.