Informatie please!

Woensdag 23 Juli 2014

Nationale rouw en informatie

Informatie is een vreemd goed. Als je het niet hebt wil je het dolgraag hebben, als je het hebt, willen sommigen het niet meer afstaan. Dat geldt bijvoorbeeld voor de separatisten in Oekraine. Er moet op zijn minst 1 mannetje rondlopen dat precies weet wat er is gebeurd. Die weet dat hij zich hopeloos vergist heeft in het vliegtuig. Dat hij dacht een Oekraiens transportvliegtuig neer te schieten, maar dat het, toen het eenmaal was neergestort, om een passagiersvliegtuig bleek te gaan met zo'n 300 mensen. Die allemaal gedood werden door jouw vergissing. Da's even slikken als je dat hoort. Dat is niet een kwestie van 'Even Apeldoorn bellen'.  Deze meneer zal niet snel de telefoon pakken, zijn excuses maken en Mark Rutte vertellen dat hij nog te weinig training van de Russen had gehad met de raketwerper die ze onlangs van Rusland hadden gekregen. Dat hij eigenlijk ook een brilletje nodig heeft. Die separatist / terrorist zit nu waarschijnlijk in een heel klein hoekje, heel erg klein en onzichtbaar te wezen en misschien bidt hij met de nabestaanden mee: kon hij de tijd maar terugdraaien. Dan zou hij niet meer met zijn zenuwachtige vinger op de knop drukken en later triomfantelijk met zijn baas bellen dat ze een vliegtuig hadden neergeschoten.

Nederland wil dolgraag weten wie het vliegtuig heeft neergehaald. Er bestaan sterke vermoedens, maar zeker weten? Nee. Zelfs de Amerikaanse inlichtingendienst heeft geen gedetailleerde informatie over de daders.  Je zou denken dat de Amerikanen het gebied onder een vergrootglas hadden, maar dat valt dus tegen. De inlichtingendiensten hebben dus niet zoveel informatie als ze wel zouden willen. Aan de andere kant: ze geven vaak ook lang niet alle informatie die ze hebben, omdat dit de vijand weer informeert over hun mogelijkheden om informatie te verzamelen. Volgt u het nog?

Ik wil dolgraag van Nederland informatie over de tot standing van de dossiers van de Rwandezen in ons land die van genocide worden beschuldigd. Ergens is er een mannetje of vrouwtje dat precies weet hoe het zit. Maar weigert die informatie te geven. 'Omdat de relatie met Rwanda geschaad zou kunnen worden.' Dat nu de levens van tientallen levens geschaad worden, zal wel in de afweging zijn meegenomen, maar gaf niet de doorslag. 

Ik moet nu langdurige procedures doorlopen om delen van informatie te krijgen. De Staat der Nederlanden gebruikt elk wettelijk toegestaan uitstel. Afgelopen februari ben ik begonnen, het einde is nog lang niet in zicht. Het is waarschijnlijk ongepast op deze dag van rouw, om de vergelijking te maken. Maar ik zou toch het mannetje of vrouwtje willen vragen dat alles afweet van de 1F-dossiers van de Nederlandse Rwandezen, om een grote bruine envelop te pakken, deze vol informatie te stoppen, en deze bij mij aan de deurknop te hangen!