Victoire gearresteerd, deel 2

Victoire in gesprek met wijkbewoners

Victoire gearresteerd, deel 3


Zaterdag 11 februari 2011


Gisteren is de leider van de Rwandese socialistische partij, Bernard Ntakanda, veroordeeld tot 4 jaar gevangenisstraf. Hij heeft volgens de rechter de staatsveiligheid in gevaar gebracht met kritische speeches en het voorbereiden van een illegale demonstratie. Tegelijk met hem werden Alice Muhirwa en Sylvain Sibomana veroordeeld tot elk een boete van 100.000 rwf, ongeveer 122 euro. Zij werden beschuldigd deel te nemen aan een illegale demonstratie. 

Inmiddels heeft Amnesty International het besluit van de rechter scherp veroordeeld.

Vrijdag 4 februari 2011

Rwanda: Vandaag zijn er lokale verkiezingen in Rwanda. The New Times bericht dat het NEC (National Electoral Council) gaat samenwerken met de landelijke politie. Lijkt mij een zorgelijk bericht. Zoiets duidt meestal op meer repressie en controle. Volgens dezelfde New Times zijn er 300 waarnemers die er op zullen toezien dat de verkiezingen goed verlopen. Ik ga eind deze maand naar Rwanda, kijken hoe in Kigali de gemeenteraadsverkiezingen verlopen. Geen wereldnieuws.

Rondom Victoire zit weinig beweging. Nog steeds in dezelfde cel, in dezelfde gevangenis. Volstrekt illegaal, want een procesdatum is niet vastgesteld. Wordt het niet tijd dat onze minister van Buitenlandse Zaken eens wat minder stille diplomatie betracht en met luide stem op haar vrijlating aandringt? In Iran was hij te laat; laat niet hetzelfde gebeuren met Rwanda.

Oh ja, en met mijn iPhone is het allemaal toch nog goed gekomen. Ben weer helemaal mobiel!

Vrijdag 21 januari 2011

 

Weer is borg afgewezen voor oppositieleider Victoire Ingabire. De rechter vond dat zij borg had gevraagd op basis van een verkeerde zaak: die had niets te maken met de beschuldigingen waarvoor zij straks terecht moet staan, maar met haar arrestatie in april, vond de rechter. Het wordt nu lastiger om in beroep te gaan tegen deze beslissing. Het betekent dat de rechter het voorarrest met een maand verlengd heeft in afwachting van haar proces. Een datum echter is nog niet bekend. 


Donderdag 20 januari

RWANDA: 8.00 uur: Vandaag doet de rechter uitspraak of oppositieleider Victoire Ingabire op borgtocht vrij kan. Het is de zoveelste keer dat hij zich hier over uitspreekt. De vorige keren was het altijd 'nee' en het zal nu niet anders zijn. Inmiddels zit Victoire wel illegaal in de gevangenis. Haar voorarrest liep officieel Eerste Kerstdag af en werd nooit verlengd. Later vandaag dus meer hopelijk. 

15.30 uur: En inderdaad. Zojuist kwam het bericht dat borg weer is afgewezen!


Dinsdag 18 januari

  

RWANDA: Oppositieleider Victoire Ingabire zit sinds 25 december illegaal in de gevangenis: verlenging van haar voorarrest werd niet aangevraagd. Victoire stond vandaag voor de rechter om voor de zovellste keer borg aan te vragen. De rechter was daar niet blij mee. Wat mevrouw hier in het gerechtshof kwam doen als zij niet geloofde in het rechtssysteem van Kagame? zo vroeg hij aan Ingabire.  Victoire was helder: zij had er niet om gevraagd om in een cel te zitten. Als het rechtssysteem klopte in Rwanda dan zou ze nooit zijn gearresteerd. Opvallend is dat de rechter zich mooi versprak: hij noemde het "het rechtsysteem van Kagame". Hoezo onafhankelijke rechtspraak? Bij de zitting was een Amerikaanse journalist aanwezig. Zijn camera werd in beslag genomen. 

Vrijdag 14 januari 2011

Precies drie maanden geleden werd oppositieleidster Victoire Ingabire gearresteerd. Ze zou onder meer bezig zijn met het oprichten van een militiare tak van haar politieke partij UDF-Inkingi en banden hebben met de Hutu-rebellen van de FDLR in Oost-Congo. Een procesdatum is nog niet vastgesteld. Wel is duidelijk dat een eerlijk proces er voor Ingabire niet in zit. Er wordt geknoeid met bewijs en getuigen worden gemanipuleerd. President Kagame moet niets hebben van mensen die het niet eens zijn met zijn regime. Ook een andere oppositieleider, Bernard Ntaganda van de Socialistische Partij Imberakuri, zit sinds deze zomer in de gevangenis. Deze zomer werd ook de vice-voorzitter van de Democratische Groene Partij vermoord. Rwanda is dus niet echt een veilig oord voor mensen die het niet eens zijn met Kagame. 

    image:

Ingabire wist dat Rwanda voor haar niet veilig zou zijn. Toch besloot ze vorig jaar het veilige Nederland in te ruilen voor een meer dan onzeker bestaan in Rwanda. Ze wilde meedoen met de presidentsverkliezingen in augustus. Dat lukte niet. Het werd haar op alle mogelijke manieren onmogelijk gemaakt om haar partij in te schrijven, vooral omdat zij zelf bijna direct na aankomst werd gearresteerd omdat ze werd verdacht van terroristische en staatsgevaarlijke acvtiviteiten. Sinds mei vorig jaar heeft Ingabire stadsarrest en sinds haar tweede arrestatie in oktober, zit zij dus vast in gevangenis 1930. Ingabire heeft grote kans tot levenslang te worden veroordeeld.

Aanstaande zondag vindt om 14.00 uur een gebedsdienst plaats in de Viktorkerk in Waddinxveen, aansluitend is er een bijeenkomst in Swanla, het dorpshuis in Zevenhuizen. Ingabire woonde 16 jaar in Zevenhuizen, haar echtgenoot en kinderen wonen er nog steeds. 

Lees hier oudere berichten over Victoire's arrestatie, gevangenschap en proces