De orde der dingen


Dinsdag 24 april 2012

Goh, wat heerlijk zeg, zo'n huisje in Frankrijk, geniet er maar van, zeggen mensen als ze horen dat ik me weer voor een poosje op het Franse platteland begraaf. Ze hebben romantische ideeën over wandelen in prachtige bossen, ontmoetingen met herten en hazen, gastronomische diners in eenvoudige herbergen en open haarden en glazen wijn.

De realiteit is een andere. Wij arriveren meestal in stromende regen, storm of sneeuwstorm in een ijskoud huis, waar muizen uitbundig op de tafel dansten en duizenden vliegen vergeefs een toevluchtsoord zochten. Als plas, poep en lijken zijn opgeruimd, de onmisbare spullen uit de auto zijn geladen en wij drijfnat onze bevroren vingers aan de voorzichtig snorrende kachel proberen te warmen, zeggen wij tegen elkaar, nou dat viel toch wel weer mee. Om een half uur later tot de ontdekking te komen dat de muizen ook in de voorraadkelder hebben huisgehouden, internet niet werkt, de televisie in alle talen zwijgt en ook de vaatwasser vergeten is hoe het moet. Dan zeggen wij een poos niks. Gaan bij de kachel zitten en nemen een fikse borrel. De enige remedie om met het geluk van een huisje op het Franse platteland om te gaan.

Ik was dan ook zeer verbaasd dat, toen wij afgelopen zondag arriveerden, het niet regende, er geen muis te bekennen was en er maar een tiental vliegen lagen te rotten. Internet, de televisie, alles deed het in één keer. Wij gingen zitten bij de kachel, schonken ons een glas rode wijn in op kamertemperatuur ( 4 graden) en zeiden: Goh, zo gladjes is het nog nooit gegaan. Stiekum maakte ik een rondgang door het huis, in alle kamers een ramp van wereldformaat verwachtend. Niets van dat al. Alles lag er schoon, droog en vredig bij. 

Zeer tevreden ging ik naar bed. Om 's nachts wakker te worden met een kloppend hoofd, een schuurpapieren keel, en piepende longen. Buiten begon het te regenen en te stormen. Die dag bleek de vaatwasser kapot, deed ook internet het niet meer en bleek ook de geiser niet te werken. God zij dank, de orde der dingen was weer terug.