Charlie Hebdo en onze postbode


Maandag 12 januari 2015

Journalist, analist en commentator

Afgelopen week hadden wij zonder televisie en Internet niets geweten van de aanval op Charlie Hebdo. We zitten weggeborgen aan de rand van een gehucht op het Franse platteland en alleen als er in de directe omgeving iets gebeurt, zeg in een straal van vijftien kilometer, dan giert het geruchtencircuit met de snelheid van een raceauto door de regio. 

Het regende alsof er niets was gebeurd. 's Morgens lagen de velden er bedekt met rijp bij alsof er niets was gebeurd. De buurkat kwam haar brokken halen alsof er niets was gebeurd. De koolmeisjes speelden in de heg alsof er niets was gebeurd. 

Maar binnen zat ik met mijn 'oortjes' in de computer en volgde France24 op de voet. De jacht op de aanvallers, de gijzeling die geen gijzeling bleek in de drukkerij, de gijzeling van de Joodse supermarkt en de apotheose, de bevrijding van de gegijzelden. 

Ik onderdrukte de neiging om tegen het raam 'Je suis Charlie' te plakken. Niet alleen weigerde de printer dienst, er komt hier immers geen hond langs, zo legitimeerde ik mijn luie onwil de printer aan het werk te zetten. 'Je suis Charlie' was immers een teken van verbondenheid met elkaar, van betrokkenheid en wat had het voor zin dit uitsluitend met de langslopende vossen en herten te delen? 

Op vrijdagmiddag kwam onze postbode langs. En plots wist ik weer hoe vroeger, hier op het platteland, de mensen hun nieuws ontvingen. De postbode draaide zijn raampje naar beneden en hij overhandigde ons een blauwe envelop uit het verre, veilige Nederland. Zijn ogen stonden treurig en hij schudde het hoofd. In wat voor wereld leefden we toch waar barbaren dit konden doen? Wisten we het al? En hij vertelde minutieus de gebeurtenissen, met levendige gebaren, doorspekt met zijn eigen commentaar. Onze postbode speelde met brille journalist, analist en commentator tegelijkertijd. 

Toen ik een half uur later weer naar France24 keek, kwam dat me flets en onnatuurlijk voor. Ik volg met zorg de bezuinigingen bij de Franse posterijen.

 

Donderdag 8 januari 2015