43ste verjaardagsfeestje Ingabire gevierd in Zevenhuizen

Zondag 23 oktober

Gisteren werd in Zevenhuizen de 43ste verjaardag van oppositieleider Victoire Ingabire gevierd. Zo'n tweehonderd sympathisanten, leden van andere politieke partijen, familie en vrienden waren naar het buurthuis in Zevenhuizen gekomen. Overigens voor een aantal van hen niet zonder risico. Onder hen ook Gerald Gahima, van de in december opgerichte partij RNC (Rwanda National Congress). De partij van Ingabire, UDF Inkingi, werkt inmiddels stevig samen met deze nieuwe oppositiepartij. Gahima stak alle aanwezigen een riem onder het hart, door te beloven dat wat de oppositie nu doet, nog maar het begin is. Dat er veel meer komt. 


cake

Zoon Rist met een nichtje snijdt de verjaardagstaart aan. Helemaal links de zuster van Ingabire.

De teneur van de politieke speeches was dat de Rwandezen in het buitenland moeten ophouden bang te zijn. Dat zij de wereld moeten vertellen wat er gebeurt in Rwanda. Dat zij moeten opkomen voor hun land. Er moeten meer manifestaties komen. De Rwandezen moeten zichtbaar worden. 

Ondersteunende woorden ook voor Lin, de echtgenoot van Ingabire en hun kinderen. Zij weten als geen ander wat het is een offer te brengen voor hun land. 

Familieadvocaat Jan Hofdijk, bij monde van zijn vriend Harry Mertens, vertelde over het komende kort geding op 28 oktober tegen de staat der Nederlanden. Hij stelt dat door het sturen van de drie documenten die in beslag zijn genomen tijdens de huiszoeking in Zevenhuizen, Nederland meewerkt aan een proces dat verre van eerlijk verloopt. En dat kan niet volgens het Europese recht.

Alice Muhirwa, de rechterhand van Ingabire, kwam met een videoboodschap vanuit Kigali. Zij vertelde hoe het stond met het proces.

Famlie en vrienden wisten iedereen te ontroeren met gebed en gedicht.

De avond werd op verrassend feestelijke manier afgesloten met nationale muziek en dans. Lin heeft een prachtige stem en dochter Raissa is een verbazend soepele danseres.