Verwarring in Abidjan

Verwarring in Abidjan


Vrijdag 4 maart 

9.00 uur:

 

Het is hier heet. Niet wat betreft onlusten, oorlog of iets dergelijks, maar gewoon wat betreft de temperatuur. 28 graden zeven uur in de ochtend is toch even wennen.


De hele situatie in Abidjan is wennen. Ik had me voorbereid op een echte 'warzone', en op aanraden van de collega die er al zat, veel eten meegenomen. Maar voor wie nog geld heeft: de hypermarché (met meer Franse producten dan ik vind in mijn lokale hypermarche in het Franse Ussel) puilt uit. En is natuurlijk hyperduur. Voor een ontbijt, wat biertjes, flesje wijn én shampo voor mijn collega en zijn fixer  was ik zo'n 60 euro kwijt. Waarschijnlijk ben ik volgende week toch blij met mijn voorraad eten, meegenomen uit Den Haag. Want wie blut is, is blut hier in Abidjan, de meeste banken zijn dicht. Er is gewoon geen geld te krijgen.


Omdat ik in een 'warzone' terecht dacht te komen had ik uitsluitend afgedragen kleren meegenomen. Had geen zin om in strakke spijkerbroek met kek leren jasje rond te paraderen. Fout! zo bleek gisteren. Joseph, mijn collega, had voor ons een afspraak gemaakt met een minister en een staatssecretaris. De borrel met de staatssecretaris mocht dan wel in jeans, maar de lunch vanmiddag met de minister moet in stijl. Jezus Joseph, dat had je me wel eens mogen vertellen. Normaal gesproken zie ik dat soort mensen in dit soort landen alleen vanaf een podium, in een persconferentie of op de lokale tv. 

Het is des te verwarrender omdat gisteren, toen ik aankwam en we een bezoek brachten aan de haven en de grootste krant van ivoorkust, er in de wijk Abobo zes vrouwen zijn neergeschoten tijdens een vreedzame demonstratie. Het is deze wijk waar de burgeroorlog al realiteit is. We kunnen er niet in. Vandaag gaan we kijken hoe dichtbij we kunnen komen.
In Abidjan wonen vier miljoen mensen, in de wijk Abobo zo'n miljoen. 

Oh ja, en voor wie niet weet wat er in Ivoorkust aan de hand is: hier zitten twee presidenten na verkiezingen in november. Gbagbo wordt door het westen gezien als de bad guy. Hij heeft na officiele tellingen de verkiezingen verloren en weigert op te stappen. Ouattara is de 'good guy', hij wordt gesteund door Frankrijk, de EU en de VN. 
Of dit plaatje klopt? Later deze dag probeer ik nog wat te schrijven.
Nu moet ik opschieten: we gaan naar de plek waar alle mensen uit de wijk Abobo naar toe zijn gevlucht.