Oude voorpagina's, deel 3

Vrijdag 8 oktober 

Op 5 oktober verscheen de Mo Ibrahim Index 2010, de 'good-governance ranglijst van Afrikaanse landen. En raad eens waar Rwanda staat? Nee, niet op nummer 1, dat is Mauritius (Gefeliciteerd Anil), niet op nummer 2, dat zijn de Seychellen. Rwanda staat zelfs niet in de top tien of top twintig. Nee, Rwanda bungelt in de laatste helft van de ranglijst met een 31ste plaats (van de 53). En wat zegt Rwanda: Mo Ibrahim liegt. Ze gebruiken de verkeerde data. Mo Ibrahim misleidt.

1. Mauritius, rapportcijfer 81.78

32 Rwanda, rapportcijfer 47.92

33. Burundi, rapportcijfer 45.77

51. DCR (Congo), rapportcijfer 31,7

53. Somalie, rapportcijfer 7.86* (niet alle data ontvangen)

Rwandees president Kagame klaagde bij de installatie van zijn regering op 7 oktober dat hij het als president van een arm land niet gemakkelijk had: “Being a leader is difficult, being President is difficult as well, but being President of Rwanda is exceptional, because Rwanda is poor. I find myself everyday explaining to donors who accuse my government of stifling political rights. I have to keeping answering ‘YES SIR, YES MADAM’Donderdag 7 oktober

De ambassade in Kinshasa is begonnen met de asielprocedure voor Congolees mensenrechtenactivist Sylvestre. Als alles goed gaat weten we binnen twee weken of hij naar Nederland kan komen of niet. Erg spannend dus. Als het NIET wordt, moeten we kijken of wellicht Frankrijk of België iets voor hem kunnen doen. Voor iedereen is het in ieder geval duidelijk dat Congo niet veilig is voor hem. Sylvestre kiest nu voor asiel omdat hij zich realiseert dat Congo voorlopig een 'no-go' gebied is voor hem. Sinds een paar dagen krijgt hij weer dreigtelefoontjes. Woensdag 6 oktober

Prachtige ontwikkelingen in het Sylvestre verhaal! Ik kan nog niet alles verklappen jammer genoeg, maar het gaat de goede kant op.

Vanochtend verhaal over Sylvestre en Oost-Congo afmaken voor de Groene Amsterdammer!

Vanavond bestuursvergadering in Nieuwspoort. Daarover morgen meer.


Dinsdag 5 oktober 

11.00 uur. Inmiddels wel contact gehad met Amnesty. Wordt vervolgd...

7.00 uur. De klap van terugkomst viel gister genadeloos. Ik zat achter de computer, had een lijst gemaakt met 'to do's', keek om me heen en ging nog maar een kopje koffie zetten. Wat deed ik hier eigenlijk? Hier gebeurden ranzige zaken zoals het proces tegen Wilders, de vorming van een bruin kabinet, het rechtpraten van kromdenken.

En toen ik eindelijk aan de slag ging, belde niemand terug. Ook Amnesty International niet. Ook Human Right Watch niet. Het virus van niet-terugbellen heeft dus blijkbaar alle organisaties inmiddels aangetast. Ik erger me er mateloos aan. Ben bang dat ik me de komende dagen aan meer zaken mateloos ga ergeren. Maar ook dat zal wel weer overgaan. En dan is het zeker tijd om weer te vertrekken! 

Vrijdag 20 september

Vandaag masterclass in NIeuwspoort met Joris Luyendijk. Luyendijk doet in deze masterclass verslag van zijn bevindingen in het 'politiek-publicitaire' complex Den Haag. (Mooie gebakken lucht term voor de Haagse matras van politici en parlementaire pers).

De meesterklas is dan ook bestemd voor chefs parlementaire redacties, politieke commentatoren, directeuren communicatie van de departementen, enkele politici en lobbyisten. 

Ik steek natuurlijk armzalig af in dit illustere gezelschap, maar Joris kiest voor een antropologische benadering. Dat scheelt!

Vandaag verder lobbyen voor Sylvestre. Gisteren niet veel verder gekomen. Hij wacht in Kinshasa op overplaatsing naar een veilig ziekenhuis buiten Congo. Ons land wacht af. Kijken of ik mensenrechtenorganisaties in Nederland kan interesseren voor zijn lot!

Maandag 27 september

Vandaag wordt het een dagje luchtvaartmaatschappijen aflopen: Eerst kenya Airlines om te zien wanneer ik van Nairobi naar Amsterdam kan vliegen. Dan naar RwandAir om te zien wanneer ik naar Nairobi kan en dan weer terug naar Kenya Airlines om te bevestigen. Niet erg, geeft me de gelegenheid het centrum van Bujumbura te ontdekken en een beetje te lummelen langs de rand van de Nijl.

En eindelijk deze site weer eens fatsoenlijk updaten. Zag dat er el een poos geen nieuwe dagboekjes waren gemaakt! Bij deze dus: zie Wachten (21 september), Honger!!! (22 september) en Ordening (24 september)

En meer over Sylvestre Bwira, de ontvoerde mensenrechtenactivist. Dit keer komt zijn broertje aan het woord bij de Wereldomroep.

Lees een beetje over hoe het was in Walikale bij de Wereldomroep Ban on minerals blessing in disguise? Zondag 26 september

Kigali gaat dus niet lukken vandaag. Geen visum. Twee opties: maandag visum aamvragen ambassade, of reis omboeken.... Visum blijft onzeker dus het wordt omboeken! Meeste werk klaar. Vandaag Bujumbura maar eens ontdekken. Stuk swingender dan gespannen Kigali merkte ik gister al even.

Dinsdag 22 september

Bujumbura. 

Bujumbura? 

Ja, Bujumbura, de hoofdstad van Burundi. 

Oh, dat Bujumbura. Waar ze hotels hebben met een zwembad formaat afwasteil waarvan het water er vies groezelig uitziet en de kamers zo groot zijn als een bezemkast? En waar het personeel zo ontzettend zijn best doet? 

Dat Bujumbura.

En die grote rivier daar in de verte. is dat...?

Dat is nou DE NIJL. 

Goh.

Ga je doen vandaag? 

Weg van Bujumbura!